Monday, 6 March 2017

KEPENTINGAN ASID AMINO DENGAN PESAKIT KENCING MANIS

"Kenapa ya walaupun sudah guna injection insulin Paras Gula Masih xterkawal?"Pernahkah dengar keluhan pesakit kencing manis begini? . Keadaan begini dipanggil "insulin resistance". InsyaAllah jangan Susah Hati,Hari ni zue nak kongsi cerita tentang kini.😊

APA ITU ASID AMINO?

😊Asid amino adalah kimia protein blok binaan dan boleh dipanggil blok binaan untuk kehidupan. Tubuh kita dibangunkan oleh blok-blok binaan ini. Setelah diserap ke dalam badan, asid-asid amino ini akan digunakan untuk membentuk pelbagai jenis protein yang diperlukan badan seperti hemoglobin, enzim, hormon, dan  otot.hebatkan sistem tubuh Manusia?

Asid amino boleh didapati melalui sumber makanan seperti daging, susu, sayuran, buah-buahan dan bijirin kekacang.

Asid Amino ni terbahagi kepada beberapa kumpulan utama:

1)Asid Amino Perlu (Essential)

Asid Amino yang tidak boleh dihasilkan oleh badan.Perlu diambil dari diet pemakanan kita seharian seperti daging,susu, sayuran,buah-buahan dan bijirin.

Terdapat 9 asid amino perlu iaitu:

👍Histidine                                                    
👍Isoleucine                                           
👍Methionine                                                 
👍Lysine                                                     
👍Leucine                                                      
👍Phenylalanine                                        
👍Threonine                                                  
👍Valine                                                         
👍Tryptopan                                                         

2)Asid Amino Tidak Perlu (Non Essential)

Asid Amino yang dapat dihasilkan daripada asid amino yang lain.@oleh tubuh manusia sendiri
Tidak diperlukan dari diet pemakanan.

Terdapat 5 jenis asid amino tak perlu :

👍Alanine                                          
👍Asparagine                                            
👍Asid Aspartic                                            
👍Asid Glutamic                                
👍Glycine                                                            

.
3)Asid Amino Terkondisi 

Tergolong dalam kumpulan asid amino tak perlu, tetapi ianya hanya hadir dalam keadaan tertentu sahaja seperti ketika stress dan sakit.

Terdapat 8 jenis asid amino terkondisi:

👍Arginine                                              
👍Cysteine                                                      👍Glutamin                                                    
👍Pyrrolysine                                                 👍Proline                                                          👍Selenocysteine                                      
👍Serine                                                           👍Tyrosine      

Wah...Banyak kan?                                                   

Nak Tahu?

Kebanyakan PESAKIT DIABETES MENGALAMI SENSITIVITI YANG KURANG TERHADAP HORMON INSULIN...Kenapa?

Kebanyakan pesakit diabetis mempunyai sel yang lemah dan tidak dapat menyerap Insulin akibat kehilangan sensitiviti terhadap Insulin. Ini menyebabkan gula tidak akan dapat diserap ke dalam sel dan kekal di dalam saluran darah dan mengakibatkan kadar glukose menjadi tinggi. Malah Pesakit diabetis dengan masalah 'Insulin Resistance' ini juga berisiko tinggi untuk mengidap penyakit jantung.

Bagaimana Kita boleh atasinya?
Dengan menggalakkan:
🌹Pengambilan pemakanan sihat,
🌹bersenam Dan amalkan hidup sihat
🌹Pengambilan supplement dari sumber semulajadi.

1kajian yg dijalankan menunjukkan bahawa asid amino Arginine memberi kesan positif terhadap sensitiviti sel terhadap insulin. Arginine adalah asid amino yang paling banyak manfaat di antara asid amino yang lainnya. 

Asid Amino Arginine adalah salah satu asid amino yang dihasilkan oleh badan kita. Walaubagaimanapun apabila semakin meningkat usia, bermula dari umur 25 tahun lagi, kadar asid amino yang dihasilkan akan menurun secara mendadak. Di tambah dengan faktor badan manusia yang mengalami proses penuaan menyebabkan masalah rintangan insulin @ insulin resistance meningkat dan juga sel kekurangan tenaga

Menurut kajian, kadar sensitiviti sel terhadap insulin ini meningkat sebanyak 34% apabila menambah asid amino Arginine dalam diet harian. Kesan Arginine juga menunjukkan ianya boleh mencegah dari terkena penyakit jantung

Dari manakah Kita boleh dapatkan Sumber asid amino Arginine?

Semestinya dari supplement semulajadi yang mempunyai Asid Amino yang dihasilkan oleh badan manusia ialah Collagen Shaklee dimana ianya daripada sumber premium seperti Red Snapper Scale (RSS) dan bahan lain yang mana diperlukan oleh pesakit diabetes yang mempunyai masalah rintangan insulin @ insulin resistance.

Tahukah anda ESP penting untuk Arginine bekerja?

Arginine merupakan Non-Essential Asid Amino yang dihasilkan oleh badan kita. Tetapi badan juga memerlukan Essential Asid Amino dari sumber makanan supaya kesemua Asid Amino lengkap dan boleh berfungsi dengan baik. Jadi ESP sangat diperlukan supaya Asid Amino Arginine boleh berfungsi dan kesan Arginine dapat meningkatkan sensitiviti sel terhadap Insulin.

Nak Tahu?
Asid amino essential yang diperlukan ini juga terdapat di dalam ENERGIZING SOY PROTEIN-ESP Shaklee?

Jadi mereka yang ada masalah gula dalam darah disarankan untuk ambil ESP. Ibu hamil yang ada diabetes juga bagus untuk mengamalkan ESP.

Jadikan ESP&Collagen sebagai pilihan terbaik untuk membantu menangani insulin resistance😊👍

Your Trusted SID,
Zue,0122622970

#tsunamishaklee
#amazing10
#shakleeeffect
#shakleeamazing

No comments:

Post a Comment

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page